Eczacınız diyor ki…

Ecz. Merve Karaçay

Yeni yıla girerken hepimiz yeni başlangıçlar, yeni kararlar arifesinde oluruz. Kendimize iyi bakmamız da bu kararlardan biri olmalı. Ruh ve vücut sağlığımız iyi olmalı ki özel hayatımızda, iş hayatımızda mutlu ve başarılı olabilelim. Mahatma Gandhi’den “Düşüncelerine dikkat et; sözlere dönüşüyorlar, sözlerine dikkat et; eyleme dönüşüyorlar, eylemlerine dikkat et; alışkanlıklarına dönüşüyorlar, alışkanlıklarına dikkat et; kişiliğine dönüşüyorlar, kişiliğine dikkat et; kişiliğin kaderin oluyor..!” Bu yeni yılda gelin en baştan başlayalım. Sağlıkla ilgili doğru bildiğimiz yanlış şeylere son verelim. Sporu ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirelim. İleri yaşlarımızda hastalıkları kaderimiz olarak görmeyelim. Yeniden başlamak derken sigarayla vedalaşmak mesela. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü 2017’de sigara içenlerimiz için en önemli gün olsun.

Vücudumuzun hayati organlarından böbreğimizi unutmayalım. Bol su içmeyi ihmal etmeyelim. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarının böbrek fonksiyonlarına dikkat etmeleri gerektiğini, tahlillerini ihmal etmemeleri gerektiğini unutmayalım. 10 Mart Dünya Böbrek Günü böbreğimizin hayatımız için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlatsın. Şeker hastalığının zarar verdiği
diğer organlarımızdan gözümüzü de ihmal etmemeliyiz. Görme kaybına yol açan makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve glokom (göz tansiyonu) hastalıklarının bilincinde olmalıyız.

12 Mart Dünya Glokom Günü yılda bir kez göz tansiyonumuzu ölçtürmemiz gerektiğini bize hatırlatabilir. Hayatımız akıp giderken kalbimizi dinlemeyi unutmamalıyız. Modern hayatın getirdiği hareketsizlik, yağlı ve şekerli yiyecekler ile beslenme, sigara alışkanlığı, stres gibi faktörler kalbimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Yüksek kolesterol ve şeker, kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Nisan ayının ikinci haftası Kalp Sağlığı Haftası olarak anılmaktadır. Kalbimizi ve sevdiğimiz kalpleri korumak en önemli önceliklerimizden olmalıdır. Mayıs ayının ilk Salı günü olan Dünya Astım Günü bize rahat nefes almanın önemini hatırlatabilir. Alerjenlerin, kirli havanın, sigaranın ve tozlu çalışma yerleri gibi çalışma koşullarının nefesimizden çalmaması gerektiğini unutmamalıyız.

Ülkemizde yaygın bir sağlık sorunu olan yüksek tansiyonun (hipertansiyon) kalp ve damar rahatsızlıklarının birinci nedeni olduğunu unutmamalıyız. Tansiyon takibi yapmak, tuz tüketimine dikkat etmek ilk olarak alabileceğimiz önlemler arasındadır. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü yüksek tansiyon ile kalbimizi yormamamız gerektiğini bize hatırlatabilir. D Vitamin değerimizin ne kadar olması gerektiği ve ne sıklıkla hangi
dozda alınmasının gerektiğinin tartışıldığı bu günlerde 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü, yaş ortalamasının günümüzde giderek artması ile iyice önem kazanmaktadır.

Osteoporoz vücudumuzdaki kemik sertliğinin azalıp daha kırılgan hale gelmesidir. Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri veya medikal tedaviler ile bu rahatsızlığın önüne geçilebilmektedir. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, günümüzde giderek artan diyabet riskini hepimize hatırlatan bir gün. Sağlıklı beslenmenin çok önemli bir faktör oynadığı bu hastalıkta kilo kontrolü ve medikal tedaviye uyumun sürekliliği çok önemlidir. Göz, böbrek ve kalp gibi önemli organlarımızın şekerden etkilenmesini istemiyorsak şekerimizi kontrol altında tutmalıyız.

Kasımın son haftası Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olması nedeniyle ağız ve diş sağlığımızı uzun yıllar boyunca korumamız hem estetik hem de sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Bütün yıl boyu sağlığımı nasıl koruyabilirim, bu konuda kimden yardım alabilirim gibi sorular aklınızda varsa eczacınız size yardımcı olmaktan, sağlığınızda farklılık yaratmaktan mutluluk duyacaktır.

Eczacınıza medikal tedaviniz ile ilgili her soruyu sorabilir, tedaviye ek olarak kullanabileceğiniz bitkisel destekleri, gıda takviyelerini danışabilirsiniz. Yeni yılın sizlere en başta sağlık, mutluluk ve başarı getirmesi dileğiyle..

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.