İlk Baharda Güneşten Faydalanın

Orhan Veli’nin şiir yazma hastalığını nüksettiren güzel havaları yaşamaya başladık. Güneş, her ne kadar yaz aylarındaki kadar güçlü olmasa da, ılık ılık ısıtmaya başladı. Bahar yorgunluğu kentlerin hemen her yerine sirayet ediyor. Giysiler hafifliyor, yüzlerde hoş tebessümler beliriyor. Ağaçlar çiçekleniyor, havaya meyve ağaçlarının çiçeklerinin güzel kokusu karışıyor. Bu aylara kadar uyuyormuş gibi görünen doğa uyanıyor, kuşların sesi daha da net duyuluyor. Canlıların metabolizmaları, doğa yaza hazırlanıyor.

Pek çok kişi diyete başlıyor, güneş ışığının olumsuz etkilerinden koruyan ürünlere yöneliyor. Henüz erken olduğunu düşünmeyin. Çok güçlü olmasa da bahar güneşi de hassas ciltlileri, yaşlıları ve bebekleri etkileyebilir. Yazın habercisi bahar güneşi Güneşlenmek deyince nedense hep yaz aylarının kavurucu sıcaklarında, sıklıkla plajlarda bronzlaşmaya çalışmak anlaşılır.

Ancak sağlık açısından bu, özellikle de dozu ayarlanamadığında çok da uygun değildir. Hatta vücuda zindelik vermek yerine onu kötü etkileyebilir, sizi sağlığınızdan edebilir. Hem ilkbaharın halk arasında ilkyaz olarak anılması da anlamlıdır.

Üstelik gerekli önlemler alınarak kış aylarında bile güneşten faydalanılabilir. D vitamininin kemik sağlığı başta olmak üzere genel olarak insan vücudu açısından önemi herkes tarafından bilinir. İşte bahar ayları, D vitaminin alınması açısından özellikle teşvik edici güzelliktedir.

Kış ve bahar aylarında öğle saatlerinde en fazla 30 dakika kadar güneş ışınlarına maruz kalmakla vücuttaki 10,000-25,000 IU D vitamini sentezlenir. Bu yüzden bahar aylarında, özellikle de çalışan biriyseniz, öğle yemeklerinizin en fazla 30 dakikasını açık bir alanda güneşten yararlanacak şekilde geçirebilirsiniz.

En sağlıklı ürün hangisi? Uzmanlar hassas ciltlere sahip kişiler, yaşlılar ve bebeklerin güneşin zararlı etkilerinden koruyucu ürünleri baharda da kullanmasını öneriyor. Pek çok kişi de zaten bu ürünleri şimdiden kullanmaya başlamış durumda. Ancak çoğunluğun merak ettiği bir konu var.

En sağlıklı ürün hangisi? Bu ürünlerin etiketlerinde yazanlar ne anlama geliyor? Ürün seçimini nasıl yaparım? Sağlıklı, mutlu ve yaşam dolu bir bahar geçirmeniz dileğiyle hem yaza hazırlık olması hem de ürün seçiminize yardımcı olması için güneşin olumsuz etkilerinden koruyan ürünlerle ilgili sorulara açıklık getirdik.

Güneşin metabolizmamızı en sağlıklı şekilde etkilediği, önemli bir mevsimdir ilkbahar. Bu mevsimde de güneşten faydalanın, lekelerden korunun.

Güneşle tanışmak ister misiniz?

Güneşin insan sağlığı üstündeki etkilerini tam olarak öğrenmek isteyenlerin dikkatine! Etkin Sağlık sizleri güneşle tanıştırıyor.

İnsanlık tarihi boyunca ilahi kudreti temsil eden, dünyamızın yaşam kaynağı güneş, her zaman tedbirle yaklaşılması gereken bir yıldız. Vücutta, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salgılanmasını sağlayan bu önemli kaynak, sağlık profesyonelleri tarafından ciddi bir antidepresan olarak da algılanıyor. Ancak sık sık belirtildiği gibi, ona tedbirli yaklaşmak gerekiyor.

Ne kapalı ortamlarda ömür geçirip onun gücünden faydalanmamak ne de özellikle yaz aylarında sabahtan akşama kadar ışınlarına maruz kalıp kötü etkilerine hedef olmak gerekiyor. Dolayısıyla güneşle ilişkiyi kurarken onu iyi tanımak ve bu ilişkide bir denge tutturmak şart. Gelin, sizleri güneşle ve onunla ilgili teknik terimlerle tanıştıralım, sorularınızı yanıtlayalım. Etkin Sağlık olarak tüm dileğimiz güneşin bedeninizi beslemesine katkıda bulunmak: Özetle toprak, güneş ve siz; bahtiyar olmanız.
Güneşten korunmak şart mıdır? Güneş, mutluluk hormonunun yanı sıra vücut kimyasının dengeli çalışması için gerekli hemen hemen tüm hormonların üretilebilmesini sağlayan bir kaynaktır. Güneşin faydalı ışınlarından yararlanıp giderek artan oranda dünyamıza gelen zararlı ışınlardan korunmak için güneş koruyucular geliştirilmiştir. Vücut çeşitli fizyolojik korunma yöntemleriyle doğal olarak kendini koruma mücadelesi vermektedir.

Ancak vücudun ömrümüz boyunca tahammül edebileceği UVA ve UVB miktarı dünyaya gelirken getirdiğimiz genetik mirastan etkilense de bellidir. Çocukluğumuzdan itibaren ne kadar çok UVA ve UVB ile temasta kalmış isek ileri yaşlarımızda bu ışınların cilt kanseri yapıcı, cildi yaşlandırıcı ve leke yapıcı etkilerine o kadar duyarlı hale geliriz. Özellikle bazı ilaçlar güneşe duyarlılığımızı artırabilirler ve bu durum leke gibi kozmetik sorunlara yol açabileceği gibi aynı zamanda cilt kanseri için de risk oluşturabilir. Bu yüzden uzmanlar cildiniz 10-15 dakikadan fazla güneşle direkt temasta kalacaksa mutlaka güneş koruyucu kullanmanızı tavsiye ederler.
UVA (Dalga Boyu 315-400NM) ışınlarının etkisi nedir? Cildin yaşlanmasına sebep olan ışındır. Yaz kış gün ışığı dediğimiz ışıktır. Camdan ve sudan geçebilir. Lekelenmeye yatkın, gün ışığı kaynaklı kırışıklık ve elastikiyet kaybı belirtilerine duyarlı kişiler, antibiyotik, antidepresan ve doğum kontrol ilaçları kullanan kişiler bu ışına hassasiyetleri artacağı için kış aylarında en az 15SPF yaz aylarında en az 30SPF’lik bir koruyucu kullanmayı ihmal etmemelidirler.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.