Aromaterapi nedir nasıl yapılır?

Aromaterapi Nedir Nasıl Yapılır?

Sonbaharda dinç kalmak, enerjik olmak için aromaterapi

Ruh-Zihin-Beden ahenk içinde ve dengede olunca; iyilik hali, iyi olma, sağlıklı düşünme ve sağlıkla yaşamak mümkün olabiliyor.

Sonbahar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Havalar serinledi. Yapraklar dökülüyor. Okullar başladı… Yaz ve tatil yerini güz ve haliyle biraz karamsarlığa bıraktı. Bu hem fiziksel hem duygusal olarak bir geçiş süreci. Duygusal olarak, soğuk ve kapalı havalara alışmaya çalışıyoruz.

Zihnimiz bunu kabul ediyor ve bütün vücudumuza sinyaller gönderiyor. Panik yok! Bu normal bir geçiş ve buna hazır ol diyor…

EĞER zihnimiz bu sinyalleri vermekte gecikir veya aksama yaşarsa immün sistemimiz zayıf düşüyor.

İmmün sistemimiz zayıf düştüğünde fiziksel bedenimiz, hastalık yapan patojenlere karşı zayıf düşüyor. Çünkü virüs, bakteri ve mantar gibi patojenler her zaman kendi floramızda ve bulunduğumuz ortamda mevcut.

Ruh-Zihin-Beden üçlüsüne her zaman çok değinirim. Yan yana gelerek Aromaterapi’yi belki de en güzel anlatan üç kelimedir:

RUH-ZİHİN-BEDEN!

Ruh-Zihin-Beden ahenk içinde ve dengede olunca; iyilik hali, iyi olma, sağlıklı düşünme ve sağlıkla yaşamak mümkün olabiliyor. Zihnimiz, bedenimizi tahmin ettiğimizden çok daha fazla yönetiyor ve yönlendiriyor. Sırf bu yüzden; son zamanlarda tıp dünyasının gündemine -çok sık rastladığımız- Psikonöroimmünoloji diye bir kavram girdi.

Benim için Psikonöroimmünoloji’nin açılımı RuhZihin-Beden beraber, ahenkle çalışıp dengede olunca, her şeye karşı immün olabilen bir insan oluyoruz demek. Son dönemde bilimsel araştırmalar, özellikle Uzakdoğu’ da kullanılan tedavi yöntemlerinde çok önemli olan düşünce sağlığına, ruhsal bütünlüğe, düşüncelerimizle bedenimizi kontrol etmemize yönelik olmaya başladı ve hastalıklarda düşünce ve ruh sağlığı çok araştırılır ve önemsenir oldu. Ve neredeyse hepsinin sonunda söylenen: – Evet. Psikolojimiz zihnimizi, zihnimiz ise bedenimizi kontrol ediyor.

STRES: Çok kullanıldı. Evet! Ama gerçek anlamda her şeyin suçlusu o.
Çünkü gündelik hayatta hem duygusal stres hem zihinsel stres hem fiziksel stres oluşuyor. Bütün bedenimizdeki nöronlar strese girebiliyor.

Zihin iyileştirici, düzenleyici ve pozitif akımlar göndermezse; bedenimizdeki, zihinden gelen akımlarla aktive olan sinirler ve dolayısıyla kaslar gerekli ve yeterli akımı alamadıklarında psikonöroimmünolojik olarak yıkım başlıyor. Çünkü zihnimiz sadece beynimizi değil bütün vücut durumumuzu yönetiyor ve duygusal bozulmalar bağışıklık sisteminin çökmesine yol açıyor.

Biraz da hava kapanınca, güneş gidince ki -tatil de zaten geride kaldı- işler güçler derken haliyle tüm sinirlerde bir yıpranma söz konusu oluyor. İş yerinde, okulda o kadar çok sorumluluklarımız var ki. Bütün bu anlattıklarımıza sebep olan bu gerginlik hali, sorumluluklar ve kaygılar her gün onlarca karşılaştığımız durumlar oldu.

Yapılan çalışmalarla çok kaygılanan kişilerin immün sistemlerinde mutlaka sıkıntılar ortaya çıktığı belirlenmiştir. İşte tam da bu sebeple daha az gergin ama maksimum verimli olabilmek için kaygılardan ve de önyargılardan kurtulabilmek çok elzem. Fakat zor. Verimliliği, istekli ve keyifli çalışabilmeyi biz hep karşı taraftan beklentilerin karşılanması ile doğru orantılı algılarız ya!

Bunun adı sadece algı. Gerçekte ise bu tamamen bizim zihnimizin elinde. İsterse çalıştığı ortamı mükemmelleştirir veya öyle algılayabilir. Bunun sonucu olarak ise bedenimize pozitif sinyaller gönderebilir.

Aromaterapinin çok başarılı olduğu yer tam da burası işte!!! İş, okul gibi her türlü bizden verim bekleyen durumlarda kendimizde o gücü ve enerjiyi bulamıyorsak… Buyurun size iki farklı Aromaterapik reçete, hem pozitif hissedecek, hem ruh sağlığınızı düzenleyecek hem de enerjinizi tavan yaptıracak hem de immün sisteminizi güçlendirecek.

Aromaterapi Nasıl Yapılır?

Bergamot= hipotalamus _hipfiz-adrenal kortex aksını düzene sokar (HPA AXİS) ve GABA Agonisti etkinliği ile anksiyetede çok başarılı anksiyolitik etkinlik gösterdiği bilimsel yayınlarda çok geçer.

Palmarosa= İçerdiği Geraniol oranı Gül den sonra en yüksek uçucu yağdır ve Anksiyolitik ve algıları açıcıdır.
Ylang Ylang= Dopaminerjik reseptörleri düzenler ve keyif alma, haz alma duygusunu arttırır ve karşı tarafa olan ön yargıları ortadan kaldırır.
Sedir= Sakinleştirir.
Vetiver= Huzur verir, zaten HUZUR YAĞI olarak bilinir.
Uyku bozukluklarını düzenler.
Lavanta = Sakinlik verir (Özellikle Vetiver ile birleşince uyku gerçek uyku olur).
Nioli = Vetiver ile birleşince dikkat, konsantrasyon ve odaklanmak konularında üstüne bir şey tanımam.

Akşam eve çok gergin geldiyseniz:
• 10’ar damla, • Vetiver • Sedir • Lavanta Yağını bir kaba 2 litre su koyup içine damlatabilirsiniz, ayak banyosu yapabilir veya direkt küvete damlatabilirsiniz, Hatta hava yayıcı varsa direkt hava yayıcıyla evi havalandırabilirsiniz, tüm ev halkı faydalanabilir. Bütün günün stresinden kurtulun…

Şöyle deliksiz bir uyku çektirir size bu 3 aromaterapi askerim benim.

Sabah iş yerinde veya öğleden sonra ne zaman isteksiz, verimsiz ve de tükenmiş hissediyorsanız, cansız, halsiz yani kısaca ‘’BATSIN bu dünya’’’ moduna geldiyseniz

Buyrun size, hem notaları en yüksek, frekans olarak solfeje yakın hem de immün stimulan 3’lü uçucu yağ kürü:
• 10’ar damla
• Bergamot
• Ylang ylang
• Palmarosa Uçucu yağlarını direkt hava yayıcıya koyarak ofis, dükkân, mağaza, klinik, eczane her nerede çalışıyorsanız, çalışma ortamınızı direkt pozitif Beta boyutuna yükseltebilirsiniz.

(Ama gerçek uçucu yağlar olmalı çok dikkat edin aktarda yok!) Hem enerjiniz, hem verimliliğiniz hem de keyfiniz artacak, capcanlı olacaksanız… Ve dilinizde şarkı “Show must go on” modunda olacak)
Sevgiyle, neşeyle, maksimum verimlilikle olsun ama ille de Aromaterapiyle doğal, organik, mis kokulu olsun yaşam…

 

Ecz. Hülya Kayhan

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.