Herbir aromatik bitkide bulunan uçucu yağ özü onlarca hatta yüzlerce organik aktif bileşen taşır ve bunların hepsi insan vücudunda çok faydalı etkilere sahiptir
Aromaterapi; bitkilerin uçucu yağlarını kullanarak terapi ve bütünsel tedavi sağlama tekniğidir. Her ne kadar aroma dediğimizde, inhalasyonla uçucu yağlardan faydalanmak algılansa da, Aromaterapide uçucu yağları sabit yağlarda seyrelterek cilt üzerine uygulamalar da yapıyoruz.
UÇUCU YAĞLAR; Bitkilerin kök, çiçek, gövde, reçine, yaprak veya tohumlarından distilasyon (damıtma) yöntemiyle elde edilen çok konsantre özlerdir. Bu yağlar o kadar konsantredir ki… Örneğin, 4 ton gül yaprağından 1 litre gül yağı elde edilebilir.
SABIT YAĞLAR; Bitkilerin tohumlarından soğuk sıkım yöntemi kullanılarak elde edilen yağlardır.
Hindistan cevizi yağı, Jojoba yağı, Susam yağı, Zeytin yağı sabit yağlara birer örnektir. Bu yağlar ciltten az emilir, cilt üzerinde bariyer oluştururlar. Uçucu yağlar ise, ciltten hızla emilerek derimizin bütün katmanlarına etki eder ve son olarak lenf sıvısına dahil olurlar.
AROMATERAPI NASIL ETKI EDER? MEKANIZMASI NEDIR?
Uçucu yağ özleri molekül olarak çok çok küçüktür, öyleki hava ile etkileşince hemen gaz olurlar ve biz onları koku ve aroma olarak algılarız. Sadece güzel kokulu mudurlar peki bu gaz hale geçen kokulu minnacık partiküller? Hayır! Çünkü herbir aromatik bitkide bulunan uçucu yağ özü onlarca hatta yüzlerce organik aktif bileşen taşır ve bunların hepsi insan vücudunda çok faydalı etkilere sahiptir. Bu iyileştirici organik özler koku merkezimizin, beynimizde hemen limbik sitemimizin önünde olmasından dolayı anında beyne iletilirler. Yaradan bizi öyle güzel tasarlamış ki, her bir anatomik olayda hayretlere düşüyorum. Koku reseptörleri tarafından beyne iletilen uçucu yağlardaki aktif maddeler, beynimizde bize huzur, mutluluk, keyif veren hormonları tetikler. Sadece bununla da kalmaz Asetil kolin gibi öğrenmemizi, hafızamızı ve dikkatimizi kontrol eden nörokimyasalları da tetikler, tam da bu sayededir ki, biberiye ve nioli deki 1.8 sineol çocuklarda ve yetişkinlerde konsantrasyon ve dikkati toparlar.
Yalnız biberiye Kafur içermeyen biberiye olmalıdır. Her aktif bileşen de masum olmuyor gördüğünüz gibi, işte tam da burada ne demek istediğim, aylardır niye Tıbbi Aromaterapi, niye sadece eczanelerden alınmalı uçucu yağlar konusuna da bir açıklama olmuş oluyor. Sentetik kokular, koku reseptörü tarafından limbik sisteme iletilmez, terapötik değerleri yoktur.
Aktarda ayçiçek yağına damlatılmış sentetik lavanta esansları aromatik yağ diye 5 TL’ye satılıyor. Bunların hiçbir kıymeti yok. Bilakis zararı var. Fazladan yoruyoruz sistemimizi.
Tıbbi Aromaterapi
CILTTEN UYGULANAN AROMATIK YAĞ KARIŞIMLARI NASIL PSIKOLOJIMIZI DE ETKILIYOR?
Yukarıda bahsettiğim gibi, uçucu yağlar havayla birleşince gaza dönüşüyor ve biz de onları koklama, inhale etme yoluyla vücudumuza alıyoruz. Örneğin; Akneli cilt için: Tamanu sabit yağına, Palmarosa Frankincence Nioli Limon yağlarından yeterli dozlarda
karışım yaptık. Sizce bu karışım sadece akneleri mi kurutuyor??
Yoksa…….. Burada Palmarosa içerisindeki geraniol sayesinde hem akneyi kurutacak, çünkü akne vulgaris adlı akneye sebep olan bakteriyi öldürecek hem, lekeyi açacak, hem cildin nemini dengeleyecek, cilt kurumadan akneler kuruyacak. Aynı zamanda yine aynı palmarosanın içindeki geranil aldehit, beynimizde yaptığı etkileşimle, serotonin hormonunu harekete geçirip bize keyif verecek. Siz hiç olanın bitenin farkında değilken, duygusal tepki vereceksiniz bu yağın sayesinde ve bu tepki, rahatlamak, keyiflenmek olacak. Aynı şekilde, Limon yağı da içerisindeki d -limonen sayesinde sizin bağışıklığınızı güçlendirecek, citral sayesinde yağ salgınız dengelenip akne üremesi azalırken, citral aldehit keyif olarak duygusal tepki vermenizi sağlayacak. Çünkü limbik sistem koku soğancığından gelen her uyarıya bir duygusal tepki geliştiriyor. Biz onlara, mutluluk, sakinlik, huzur ve rahatlama diyoruz. Çünkü parasempatik sinirler uyarılıyor.
Frankincence günlük, çok irinli iltihaplı aknelerin kurumasına -içerisindeki, pinen mirsen gibi monoterpenler sayesinde- yardımcı olurken, anti enflamatuar etkisiyle aknede zonklamayı azaltmakta rol oynayacak. Öbür taraftan sakinlik, ruhsal durumda pozitif etkiler sizde dinginlik ve huzur olarak duygusal tepkiler açığa çıkaracak. Nioli uçucu yağı da, burada antiviral, antibakteriyel etkiler gösterecek 1.8 sineol den dolayı. Ama bununla da kalmayacak, 1.8 sineol sizde öğrenme ve hafıza hormonu olan asetil kolini ve endorfini tetikleyerek, dikkat, konsantrasyonu arttırıcı duygusal tepki açığa çıkaracak.
Daha ne olsun, sadece aknenizden kurtulmuş olmuyor, takıntılardan, stresten de arınmış oluyorsunuz. Hem de hiçbir yan etki almadan.
İŞTE BUNU ADI TERAPİ dir. Bütünsel terapi tam da budur. Aromaterapi tam da budur. Bu karışıma ardıç ve birazda adaçayı uçucu yağları eklediğimizde eğer içlerindeki aktif bileşenler doğru oranda ise ve eğer bu yağlar doğru kemotiplerden elde edilmişse ve tabii organikse, stresi tetikleyen Kortizol hormonu %36 azalacak, bu bilimsel çalışmalar ve makalalerle ispat edildi.
Ama, burada UÇUCU YAĞIN doğru ürün olması çok önemli, her uçucu yağın kompozisyonunda, farklı oranda oluyor bu bileşenler, her yağda bu maddeler ya yok, ya yağ sentetik ya da doğru kompozisyonda değil. İşte bu yüzden aktarda uçucu yağ aramayın, tıbbi hiçbir uçucu yağ eczane dışında olmaz, olamaz, hem yasak hem zaten pahalı. Ve yine işte bu yüzden benim formüllerimi rastgele yağlarla denemeyin. Tutmaz çünkü. Ben formülleri getirttiğim yağların içindeki aktif madde kompozisyonuna göre oluşturuyorum.
Çok eczacı arkadaşım dönüyor sizinkiyle yaptığım iyiydi, başka yağ koydum yan etki yaptı diyor. Doz her şeydir, ben dozunu yağımın kompozisyonuna göre belirliyorum. Lütfen detayları eczacı ve doktorunuza danışın, doğru uçucu yağları bulun ve gerçek aroma yani kokulu terapiye kavuşun.
UÇUCU YAĞIN doğru ürün olması çok önemli, her uçucu yağın kompozisyonunda, farklı oranda oluyor bu bileşenler, her yağda bu maddeler ya yok, ya yağ sentetik, ya da doğru kompozisyonda değil.
Ecz. Hülya Kayhan