Yaylı – Paket Yaylı ve Yaysız Yatak Farkı Nedir?

Bu yazımızda YaylıPaket Yaylı yataklar ve Yaysız yatakları tanıttıktan sonra, bu tür bir yatak almaya karar verdiğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Yaylı – Paket Yaylı Yatak ve Sünger Yatak nedir?

Yatağın ana dolgu malzemesini yaydan oluşan, vücuda destek ve yatağa esneklik sağlamak için çelik yay mekanizması kullanılan yataklar yaylı veya paket yaylı yatak olarak adlandırılır. Mevcut, en yaygın sistemde çelikten üretilen yaylar, karkas adı verilen bir çelik üst katmana tutturulur. Bu çelik yapının dışında konfor artırıcı sünger, elyaf vb dolgu katmanları ile içine deformasyonu engellemek için takoz adı verilen destek süngerleri kullanılır. Sünger yataklarda ise ana dolgu malzemesi farklı yoğunluklardaki sünger plakalardır. Yatakların en dışı ise kapitone adı verilen yatak kumaşı ve yumuşak elyaftan oluşan katmanla kaplanır.

Bu sistemde üretilen yataklar ekonomiktir. Yaylı yataklarda, yaylar arasına deformasyonu engellemek için konan destek süngerleri arttırıldıkça yatağın sertliği artar. Yatak sertleştikçe ortopedisinin arttığı yanılgısı da bundan kaynaklanmaktadır.

Sünger yataklarda ise yatağın dayanıklılığı dolgu süngerinin yoğunluğu ile doğru orantılıdır.

Daha yumuşak ve esnek olan çelik yayların küçük paketler içerisine konarak yatak içinde kullanıldığı sisteme ise paket yaylı yataklar denir. Bu sistemde yaylar daha yumuşak ve esnektir. Ayrıca birbirinden bağımsız yaylanma sağladığı için yaylı yataklara oranla daha ergonomiktir. Ayrıca vücudun bel, boyun, sırt ve kalça gibi değişik noktalarına farklı sertliklerde paket yay kullanılarak (zonlu paket yay) ekstra vücut desteği ve esneklik sağlanabilir.

Yaylı yatak ya da sünger yatak alırken nelere dikkat etmeli?

Yataklarda sıkça karşılaşılan soft ortopedik, yarı (semi) ortopedik, full ortopedik gibi kavramların aslında yatağın ergonomisinden çok dayanıklılığına işaret ettiğini unutmayın. Yeni dolgu katmanları ile ekstra yumuşaklığın her tür yatakta sağlanabilmesi kafanızı karıştırabilir. Sert yatak ortopedik yatak demek değildir. Paket yaylı yataklar, vücudun değişik bölgelerine farklı miktarda basınç uyguladığından yaylı yataklara oranla daha uygun ergonomi sunar. Ama yaylı yataklar paket yaylılara göre her zaman daha ekonomiktir. Sünger yataklar ise kullanılan dolgu süngerinin yoğunluğu oranında daha dayanıklı ve uzun ömürlü olurlar.

Bonel yay
Bonel yay
Paket Yay
Paket Yay
Visco Sünger Viscoelastik
Visco Sünger Viscoelastik

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.