Berjer koltukların özellikleri ise; kapalı kenarları olan koltuk modelleridir. Arkası yüksek ya da alçak, arka kısmı; kare, yuvarlak, kavisli ya da konik olarak tasarlanmış, konfor sağlayan koltuklardır. Genellikle de oturma yerinde rahat kabarık, rahat bir puf kullanılır. Sandalye kolları da açıkta bırakılmaz ve döşemelik kumaşla kaplanır. Açıkta olan kolçaklar genellikle oymalıdır. Eğer iskelet yapısı açıkta değilse gösterişli kumaşlar, deri, çiçekli ve ekoseli kumaşlar kullanılarak berjer koltukların gösterişi bu şekilde sağlanır. Bu özellikleriyle berjer koltuklar, diğer koltuk modellerinden ayrılan özelliklere sahiptir.
Berjer Modelleri
Öncelikle berjer nedir? Sorusunu yanıtlamakla başlayalım. Berjer koltuk 1720 yılında Fransa’da ortaya çıkan bir koltuk modelidir. Fransız saltanatının izlerini taşıyan berjer koltuklar XV. Ve XV. Louis dönemlerinde sıklıkla kullanılmıştır. 18. Yüzyıl boyunca gelişimini sürdürmüş ve bütün Avrupa’ya yayılmıştır.
Berjer koltuklar
ilk önceleri misafir ağırlanmak üzere kullanılıyordu. Tekli koltuk olması sebebiyle hareket ettirilmesi rahat olan berjer koltuklar artık bir dekorasyon içinde sabit mobilya olarak kullanılmaya başlanmıştır. Etrafında kullanılan 2’li ve 3’lü koltuklarla bir takım olarak dekorasyonda yerini almaktadır. Ancak koltuk takımı içerisinde de olmuş olsa, berjerlerin kumaşları diğer koltuklardan farklı kaplanmaktadır. Berjer koltuklara aynı stilde üretilmiş farklı koltuklarla kombine yapılabilmektedir.
Berjer koltuklarda kullanacağınız kumaşın cinsi ve rengi, koltuğunuzun stilini de yansıtacaktır. Ekoseli ve çiçekli kumaşlar daha doğal dekorasyonlarda tercih edilmektedir. Klasik stil ev dekorasyonunda ise kadife türü yumuşak kumaşlar tercih edilmektedir. Deri berjer de, hem modern hem klasik ev dekorasyonunda kullanılan döşemeliktir. Fransız tarzı berjer koltuklar evinize hoş dokunuş katacaktır.