Uykuda bacak kırampları

Uykusa Bazak Kırampları ve Tedavisi

Uykusa Bacak Kırampları 

Ağrı ile karakterize gece uykuda ortaya çıkan kas spazmlarıdır. Genellikle 60 yaş üsttü
bireylerde görülür ve prevelansı yaş ile artar. Elektromyografik çalışmalar bacak kramplarının hiperaktif 2. motor nöronlarının yüksek frekanslı deşarjları sonucu olduğunu göstermektedir. Bu deşarjların nedeni belli değildir.

Fakat elektrolit düzensizliği, lomber kanal stenozu, vasküler hastalıklar, gebelikte, kullanılan ilaçların yan etkileri (diüretikler, salbutamol, nifedipin, naproxen, östrojenler, IV demir vb) veya diyaliz tedavisine bağlı görülebilir. Ayrıca sakin ve hareketsiz yaşamı tercih edenlerde daha sık görüldüğü bildirilmiştir.

Bacak kramplarının en sık karıştırılabilen miyozit, polinöropati, HBS, UPBH gibi tablolarla ayırıcı tanısı anamnez, fizik ve nörolojik muayene ile kolaylıkla
yapılabilir.

Uykuda bacak krampları tedavisi

26Uykuda bacak krampları yaşlı bireylerde ve çeşitli ilaç kullananlarda sık görülmesi nedeniyle öncelikle krampların nedenlerinin araştırılması gerekir. Elektrolit düzensizliği, kullanılan ilaçlar, diyaliz tedavisi, hareketsiz yaşam gibi durumlar değerlendirilerek neden araştırılır ve gerekli önlemler alınmalıdır. İlaç tedavi seçiminde kanıta dayalı kısıtlı bulgu vardır ve değişik ajanlar denenmiştir.

Bunlar arasında sık olarak Kinin türevleri, karbamazepin, gabapentin, Magnezyum, Kalsiyum kanal blokörleri, B12 vitamini önerilmektedir. Uykuda bacak krampları tedavisinde etkinliği plaseboya karşı kanıtlanmış ilaç kinin’dir.

Fakat özelikle tinnitusa yol açması, kardiak aritmiler, fatal hematolojik yan etkileri gibi nedenler kullanımını kısıtlamaktadır. Diğer ajanlarla ilgili bilgiler anektodaldır. Fizik tedavi yöntemlerinden pasif germe ve derin doku masajının etkisi de sınırlıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.