Dişlere Ne Zarar Verir?

Ağız-Diş Sağlığına Zarar Veren Kötü Alışkanlıklar – Dişlere Ne Zarar Verir ?

Soğuk algınlığından sonra en sık görülen hastalıklar arasında; diş çürükleri ve diş eti hastalıkları ön sıralarda yerini alır.

Soğuk algınlığından sonra en sık görülen hastalıklar arasında; diş çürükleri ve diş eti hastalıkları ön sıralarda yerini alır. Temelinde stres, özgüven eksikliği, mutsuzluk gibi nedenlerle, küçük yaşlarda başlayan veya daha sonra kazanılmış olan hatalı alışkanlıklar, doğru ağız hijyeni sağlanmış olsa
bile, diş eti hastalıklarının, diş çürük ve kayıplarının sorumlusu olarak karşımıza çıkar…        Dişlerimiz besinleri çiğnemek içindir, makas gibi kesme işleminde kullanmak, çivi- iğne vb. maddeleri ağzımızda taşımak ya da şişe kapaklarını açmada, açaçak olarak kullanmak için değil elbette…

Uzak durmamız gereken 11 hatalı alışkanlığımız…

Dişlerimizi bir araç olarak kullanmamalıyız… Tırnak yemek, kalem veya pipo ısırmak, iplik koparmak, yemiş kabuklarını kırmak; dişlerde şekil ve pozisyon bozukluklarına, aşınmaya neden olur. Özellikle gençlerde çok yaygın olan tırnak yeme alışkanlığı strese bağlıdır, bu alışkanlıktan kurtulmak için, mümkünse stresten uzaklaşmak, stres topu ile parmakları meşgul etmek veya eczanelerde satılan acı tad veren ojelerden yararlanmak  fayda sağlayabilir.

Dişlere Ne Zarar Verir ?
Dudak yanak yeme; genellikle küçük yaşlarda başlar hayat boyu devam edebilir… Sürekli yanak dudak ısırmak- yemek, yumuşak doku enfeksiyonlarına, ülserasyonlara, ağız kokusuna, tat almada yoksunluğa, hatta dudak yanak kanserlerine kadar varabilecek en kötü sonuçlara neden olabilir…

Tuhaf gelebilir ancak elektrikli fırçalar doğru kullanılmadığında işe yaramadığı gibi, zarar da verebilir. Diş yüzeyine çok baskı yaparak sadece görünen ön yüzleri hızlıca süpürmek, bu bölgelerde aşınmaya sebep olduğu gibi, temizlenemeyen ara ve arka yüzlerin ihmal edilmesi ile bu bölgelerde çürük oluşumuna müsaitlik oluşur.

Abartılı çay kahve tüketimi dişlerde renklenmeye dolayısı ile kişiyi de, dişleri aşındırıcı macun ve sert fırçaları tercih etmeye yönlendirir. Aşınan diş yüzeyleri çürüğe ve kolayca renklenmeye daha kolay bir zemin hazırlar.

Dişlerle buz kırmak, kırık ve çatlak dişlerin oluşmasında en sık karşılaştığımız sorumlulardandır. Buz serttir, diş de serttir, iki sert madde birbirine çarparsa birinden biri kırılacaktır. Kırılan çoğunlukla buz olur ama bazen diş ve üzerindeki dolgu kırılır. Buz kırmak termal şok yaşanmasına yani dişin sinir ve damar dokularının aşırı ısı değişikliği ve travma sebebi ile hassaslaşmasına hatta nekrozuna yani ölümüne yol açar…
Özellikle genç kızların zayıflamak için uyguladıkları ve sağlığa geri dönüşü olmayan zararlar veren bulumia denen hatalı alışkanlıktan, dişler de, kusmalardan dolayı nasibini alarak erir ve aşınır…
Dudak-dil piercingleri, dişleri çatlatabilir kırabilir.. Metal cismin diş etine sürtünmesi diş etlerine zarar vererek zaman içinde diş kayıpları yaşatabilir. Piercingler ayrıca ağız içerisinde bakteri yuvalanmasına zemin hazırlarlar…
Bazı kişiler sert orta ve yumuşak fırça tipleri arasından sert kıllı fırçanın daha iyi olduğunu düşünerek tercihini sürekli olarak sert fırçadan yana kullanır. Ama özellikle ileri yaşlarda sert fırça kullanımı doğru değildir. Uzun süre sert fırça kullanımı ile zaman içinde dişetleri çekilir ve dişler aşınır. Sizin ağız diş yapınıza uygun doğru fırça seçimi için diş hekiminizin tavsiyesinden yararlanınız.
Diş sıkma-gıcırdatma parafonksiyon yani fonksiyon dışı bir harekettir. Dişlerde ciddi aşınmalara sebep olur, aşınmaya engel olunmadığı durumlarda dişler aşına aşına dişeti seviyesine kadar iner ve burun çene arasındaki mesafe azalır ve kişide yaşlı bir görüntü oluşturur. Bu problemi olan hastalar diş hekimine başvurup kendileri için hazırlanacak özel bir aperey ile bu alışkanlıklarından kurtulabilir. Alternatif çözüm yollarından biri de botoks uygulamalarıdır.
Beslenme bozuklukları, özellikle bağımlılık düzeyinde tatlı tüketimi, diş çürüklerine neden olur. Asitli gıdalar, enerji içecekleri, hazır meyve sularını bolca tüketmek dişler üzerinde şeker ve asit saldırılarının oluşmasına ve sonuç olarak dişlerin hızla çürümesine neden olur. Özellikle süt dişleri yeni oluşmuş bebeklerde bu tür içecek ve yiyecekler kesinlikle verilmemelidir. Hazır meyve suları yerine, meyve yemek ya da meyvenin kendi suyunu sıkıp tüketmek daha doğru olacaktır. Mecbur kalındığında hazır meyve sularını tüketirken sulandırmak, şeker düzeyini düşüreceğinden dişlere daha az zarar verir…

Bebeklerde uyurken biberon kullanımı hem tehlikelidir hem de biberondaki süt ve formül besinler dişlerine zarar verebilir. Biberon bebeğin uykuya geçmesinde faydalı olabilir ancak uyku halinde, biberonu bebeğin ağzında bırakmamak gerekir.

Diş Hekimi Tülay Karavit

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.